Criminelen brengen anderen in gevaar
Ondermijning is de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld: het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking. Criminelen terugdringen kan de overheid niet alleen, daar zijn ook inwoners en ondernemers voor nodig. “De gevolgen van ondermijning voor de samenleving kunnen heel groot zijn”, legt Marga Waanders uit. Zij is provinciaal portefeuillehouder van de Friese Norm en burgemeester van Waadhoeke. “Mensen verliezen hun gevoel voor veiligheid en kwetsbare mensen of jongeren worden meegetrokken in het circuit”. Collega van de Friese Norm en burgemeester van Weststellingwerf, André van de Nadort vult haar aan: “Als overheid zien wij niet alles. Inwoners en ondernemers kunnen ons meehelpen, omdat zij veel meer zien. Het is dan ook belangrijk dat ze die signalen melden. Zo krijgen wij een compleet plaatje en kunnen we al in een vroegtijdig stadium zien dat er rare dingen gebeuren.”

Hoe nu verder?
Met alle neuzen dezelfde kant op vindt Klaas Sloots, provinciaal portefeuillehouder van de Groninger Aanpak Ondermijning en burgemeester van Stadskanaal, dat is het nu zaak om concrete acties uit te zetten tegen criminelen. “De aanpak van ondermijning is een gezamenlijk verantwoordelijkheid en we proberen die van alle kanten aan te vliegen. De politie doet dit strafrechtelijk en de gemeente bestuurlijk. Het is daarom goed om te kijken op welke punten we één front kunnen vormen tegen criminaliteit. Denk hier bijvoorbeeld aan het op elkaar afstemmen van Algemeen Plaatselijke Verordeningen (APV’s), zodat criminelen in elke gemeente of provincie tegen dezelfde regels aanlopen. Hiermee willen we criminelen dusdanig afschrikken dat ze hier geen zaken meer willen doen.”

Niet-pluis gevoel? Meld het via Meld Misdaad Anoniem
De meeste inwoners willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met hun hulp kunnen de verschillende overheden ondermijning verder bestrijden en tegengaan. Inwoners kunnen helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen:

  • Doe een melding zonder dat de naam bekend wordt via Meld Misdaad Anoniem door 0800-7000 te bellen of ga naar meldmisdaadanoniem.nl.
  • Stuur een bericht naar de gemeente. Dit kan vaak via de website.
  • Bel de politie via 0900-8844 (bel bij spoed altijd 112)


Jaarlijks stuurt M. ruim 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost.