,,Alleen de regen houdt me tegen”, zegt Bouma. ,,Ik ga altijd direct na het ontbijt op pad; binnen drie kwartier ben ik weer thuis. Mijn lichaam heeft baat bij wandelen en om eerlijk te zijn helpt het recreatief volleyballen op de donderdagavond bij VVBO in Barger-Oosterveld daar natuurlijk ook bij.”

 

Het bevalt Bouma nog altijd goed in Emmerhout, maar ook in deze wijk ligt het nodige zwerfvuil. Hij is een zogeheten Supporter van Schoon en gebruikt de app van HelemaalGroen. Met die app kunnen gelopen routes worden geregistreerd. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Doelstelling is om samen de kaart van Nederland steeds groener te maken.

‘Ik loop en maak graag schoon’

De Emmenaar benadrukt dat zwerfvuil verzamelen niet elke dag hoeft. ,,Dit kan ook één keer per week gedaan worden door jong en oud”, vertelt hij. ,,Ik loop en maak ondertussen graag schoon hier in Emmerhout. Zo moet je het zien, denk ik. Eigenlijk is dit een heel eenvoudige manier om de eigen wijk opgeruimd te houden. Elke wijk ziet er netjes zoveel beter uit.”

Bouma stuitte tijdens zijn vrijwilligerswerk onder meer op ontelbaar veel sigarettenpeuken en blikjes, maar opereert niet uit wrok of frustratie over het laten slingeren van afval. ,,Ik ga zeker door met het oprapen van zwerfvuil, want het is goed om bezig te blijven.”

Bouma krijgt positieve reacties van passanten. ,,Mensen vinden het geweldig om te zien en jongeren groeten mij onderweg naar school. Zij waarderen het dus. Dat ervaar ik als een mooie steunbetuiging.”

Meer informatie over de genoemde (gratis) app staat op www.helemaalgroen.nl