Drie initiatieven
De jury heeft drie initiatieven gekozen:

1. Red de Beukenlaan

In Barger-Compascuum loopt van de katholieke kerk tot aan de begraafplaats een laan waar aan beide kanten een rij beukenbomen staat. Eerder heette de laan ‘Kerklaan’. Nu wordt de laan vaak ‘Beukenlaan’ genoemd. In 1943 hebben inwoners van het dorp deze beuken samen geplant. Deze bomen zijn belangrijk omdat ze beeldbepalend zijn voor het oude centrum van Barger-Compascuum. Ook heeft de ‘Beukenlaan’ een speciale betekenis omdat bij het overlijden van een inwoner van Barger-Compascuum zijn/haar laatste gang vanuit de kerk door deze laan gaat. Het gaat niet goed met deze beuken. Door de zeer warme en droge zomers en de keiharde ondergrond sterven de beuken af. Van de 120 zijn
er al 20 gekapt. Daarom heeft een groep van 10 vrijwilligers een werkgroep opgericht: Red de Beukenlaan. De werkgroep heeft overleg gehad met Landschapsbeheer Drenthe, de gemeente en boomspecialisten over wat er nodig is om de bomenrij te redden. Dat is niet meer maaien, bladeren verzamelen en onder de bomen leggen en bomen die in de zon staan inpakken in jute. De werkgroep en buurtbewoners gaan met hark, schop en kruiwagen aan het werk om deze Beukenlaan te redden.

2. Kabouterpad
In de Emmerdennen (startpunt Laan van de Bork) is door het bos een route van zo’n 1,5 km uitgezet. Op de route staan palen die er uitzien als kabouters. Deze route is erg leuk voor kleine kinderen van 2 tot en met 6 jaar en hun ouders, verzorgers en grootouders. De route bestaat ongeveer 12 jaar. Sinds een paar jaar onderhouden Jolanda en Eric van Waardenburg met een groep vrijwilligers het pad en de kabouters. De afgelopen jaren hebben zij de wegwijzer kabouters vervangen en hebben ze een aantal woodcarf kabouters toegevoegd. Deze groep vrijwilligers organiseert vaak bijzondere activiteiten waarbij levende kabouters, elven en andere sprookjesfiguren aanwezig zijn. Op deze middagen komen honderden belangstellenden uit de hele gemeente Emmen en ver daarbuiten af.

3. Schoon Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Susan Scheper is de oprichter van de Facebookpagina ‘Schoon Nieuw-Amsterdam
Veenoord’. Zo wil zij inwoners uit het dorp motiveren om Nieuw-Amsterdam en
Veenoord schoon te houden. Ook loopt Susan elke dag rondjes in het dorp om
zwerfafval op te rapen. Zij gebruikt daarvoor de app ‘Helemaal Groen’. Susan heeft het initiatief genomen om de opschoon dag Nieuw-Amsterdam/Veenoord te
organiseren. Zij doet dit tegelijk met de landelijke opschoon dag en in samenwerking met Buurtsupport. Samen met zo’n 20 vrijwilligers hebben zij het dorp opgeruimd. Daarnaast geeft Susan ongeveer één keer per maand gastlessen over zwerfafval en afval scheiden bij basisscholen en verenigingen om zo zwerfafval de wereld uit te helpen. Hoe werkt het stemmen?
Elke inwoner van de gemeente Emmen kan stemmen op één initiatief. Het initiatief met de meeste stemmen wint de Waarderingsprijs en een cheque van € 1.000,-. De bekendmaking van de winnaar is tijdens de waarderingsavond voor Erkende Overlegpartners op dinsdag 21 maart 2023. Stemmen kan digitaal via emmen.nl/waarderingsprijs of op papier. Inwoners die op papier willen stemmen kunnen bellen met telefoonnummer 14 0591 of een formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.

Hoe werkt het stemmen?

Elke inwoner van de gemeente Emmen kan stemmen op één initiatief. Het initiatief met de
meeste stemmen wint de Waarderingsprijs en een cheque van € 1.000,-. De bekendmaking
van de winnaar is tijdens de waarderingsavond voor Erkende Overlegpartners op dinsdag
21 maart 2023. Stemmen kan digitaal via
emmen.nl/waarderingsprijs of op papier.
Inwoners die op papier willen stemmen kunnen bellen met telefoonnummer 14 0591 of een
formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis