Hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en wordt aangesloten op de Cv-ketel. Dat kan op de bestaande ketel, maar uiteraard ook op een nieuwe. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor moet dus aan de buitenmuur ook een unit worden bevestigd. Dat ziet er vergelijkbaar uit als een buitenunit van een airco.

Andere warmtepompen

Het is ook mogelijk om helemaal van het gas af te gaan. Dit kan met een volledig elektrische warmtepomp. Deze pomp werkt op stroom en haalt warmte uit de lucht of de bodem. Het is wel belangrijk dat je een woning hebt die goed geïsoleerd is. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt tot een maximale temperatuur van 55 graden. Dat is lager dan een Cv-ketel en daarom is een degelijke isolatie belangrijk. 

Verder is het mogelijk om een ventilatiewarmtepomp te nemen. Dit is juist een kleinere pomp die geschikt is voor huizen met een mechanische ventilatie. Deze pomp haalt warmte uit de warme lucht die wordt afgezogen. Het is ook een hybride systeem, want het werkt naast je Cv-ketel. Een ventilatiewarmtepomp kan tot 40% schelen op je gasverbruik.

Prijzen

Wat kost dat nou? Vereniging Eigen Huis heeft de kosten van verschillende warmtepompen op een rijtje gezet. De prijzen zijn indicatief. Op dit moment is het (nog) mogelijk om subsidie aan te vragen. Afhankelijk van de soort warmtepomp kan de subsidie oplopen tot ongeveer 40% van de aanschafprijs. 

Een hybride warmtepomp met een vermogen van 3KW tot 6KW kost inclusief installatie zo’n € 6.000,- tot € 8.500,-. Een ventilatiewarmtepomp (5KW) kost grofweg € 4000,- tot € 6.700,- aan aanschaf. De volledig elektrische warmtepompen zijn nog een stuk duurder. Volgens Eigen Huis moet je bij een volledig elektrische luchtwarmtepomp met een vermogen van 3KW tot 12KW denken aan een aanschafprijs van € 8000,- tot € 16.000,-. Een volledig elektrische bodemwarmtepomp (4KW tot 16KW) kost € 10.000,- tot € 22.500,-.

Terugverdienen

Een warmtepomp is, vergeleken met een Cv-ketel, niet goedkoop, maar het kan wel een goede investering zijn. Immers, je gasrekening gaat er flink door omlaag. Hoe snel je de aanschafprijs terugverdient, hangt natuurlijk af van je gebruik, de gasprijs, hoe je huis is geïsoleerd en van de hoogte van de subsidie bij aanschaf. Als je rekent met een jaarlijkse besparing op je energierekening van enkele honderden euro’s per jaar, dan heb je normaal gesproken een hybride warmtepomp terugverdiend in een jaar of zeven (rekening houdend met een subsidie bij aanschaf). Met de hogere gasprijzen van dit moment, zal het terugverdienen sneller gaan, de gasrekening zal namelijk 40%-60% lager zijn. Je kunt met deze tool zelf berekenen hoe lang het duurt voordat je de investering terug hebt verdiend.