Uitwerpselen, tampons en maandverband

De vijver is een zogenoemde overstortvijver. Wanneer er veel regen in korte tijd valt en de riolering dit niet aan kan, dan wordt het overvloedige water geloosd in de vijver. Dat is precies wat er eind vorige week gebeurde. Het overtollige rioolwater werd met troep en al geloosd in het vijverwater. Sinds die tijd ligt er een donkerblauwe, haast zwarte gloed over het water. Daarin drijven uitwerpselen, tampons en maandverband. En dat is niet de eerste keer.

"Al jaren hebben we hier last van", vertelt Schott. "Zo'n twee jaar geleden heeft de gemeente het probleem proberen op te lossen door de vijver uit te graven. Maar dit heeft niet geholpen, de stank lijkt bij hevige regenbuien alleen maar te zijn toegenomen. Bovendien zijn er ook nog de twee fonteinen. Ik durf er bijna niet langs te lopen. Bij stevige wind voel je de druppels op je huid. Druppels water uit die vieze vijver."

Angst voor nieuwe zware buien

Wijkbewoners vrezen ondertussen voor warmere temperaturen, waardoor het water nog erger gaat stinken, en nieuwe zware regenbuien. Dat zal betekenen dat de riolering in de buurt opnieuw loost in de vijver. "Als dit zo doorgaat, kunnen wij deze zomer niet barbecueën in de achtertuin. Het wordt tijd dat de gemeente met een oplossing komt."

Reactie Emmen

"Wij willen graag een eind maken aan de stankoverlast, want snappen heel goed dat dit hinderlijk is voor de omwonenden", reageert de gemeente Emmen via een woordvoerder. "We hebben de vijver echter ook nodig om bij hevige regenval het water kwijt te kunnen. We hebben al eerder de vijver opnieuw uitgegraven. De klachten van inwoners nemen we serieus en zijn bezig te kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen."