Landelijk
Landelijk is bekendgemaakt dat de organisaties Takecarebnb en NLvoorelkaar helpen bij de opvang. Dat melden het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils, die de particuliere opvang op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid in goede banen moeten leiden.

Screening
Volgens het Rode Kruis zet NLvoorelkaar de hulpvragen op haar platformen. Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, zal zorgen voor de screening van de gastgezinnen. “Bij die screening moet worden gedacht aan vragen als: heb je voldoende eigen ruimte? Geef je de mensen een sleutel? Hoe ga je om met psychosociale vragen?” volgens het Rode Kruis in een persbericht. Vervolgens matcht de veiligheidsregio de gezinnen en de vluchtelingen.

Geen asielzoekers
Mensen die Oekraïne ontvluchten zijn geen asielzoekers, maar vluchtelingen die visumvrij in Nederland mogen zijn gedurende negentig dagen. Voor Oekraïners die langer in de EU willen verblijven, komt een speciale Europese regeling. Dit betekent dat zij geen asielprocedures hoeven te doorlopen en niet in asielzoekerscentra worden opgevangen. Naast opvang door 25 veiligheidsregio’s kan er sprake zijn van huisvesting door particulieren. Inzet van de hulporganisaties is om dit “veilig en volgens humanitaire standaarden te doen”.

Door Martin Laning, bronnen: Protestantse gemeente Emmen/Rode Kruis/NieuwsNL/ANP. Beeld: Protestantse gemeente Emmen