ALFABET - Op internet of in een encyclopedie is het alfabet in braille gemakkelijk te vinden. Elke letter bestaat uit maximaal zes bobbeltjes / punten verdeeld over twee verticale rijtjes. Leestekens en hoofdletters mogen achterwege worden gelaten. Onderwerp en vorm van het gedicht zijn  vrij: een Japanse haiku, een rijmend kindergedicht, een sonnet, een valentijnsvers, limerick enz. enz. Mits het door de inzender uiteraard zelf is gemaakt. Er zijn weer prachtige boeken te winnen! (Max. 3 gedichten per deelnemer).

 

BRAILLE – Gonny Smeulders liep als 18-jarige leerlinge stage in de blindenbibliotheek in Grave en moest i.v.m. de uitleen van brailleboeken in één dag het braille aanleren: gelukkig kon zij de tekens zien in tegenstelling tot slechtzienden en blinden die de gevoeligheid in de vingertoppen langdurig moeten trainen om te kunnen "lezen."

In de expositievitrine van "Polleke buitenbieb" is een zgn. – picht –  te zien, een typemachine met zes toetsen waarmee men brieven in braille kan maken. Bovendien is er een kerstgroet vanuit Finland, verpakt in een fraaie envelop gemaakt van stevig papier met … brailletekens erop en zult u ontdekken dat ook medicijnverpakkingen vaak voorzien zijn van brailletekens.

Voor de zintuigentuin bij een kasteel in Brabant maakte Gonny Smeulders  jaren geleden enkele Japanse haiku's en senryu's in braille (zie foto) – (stoffeernagels in hout). 

OP PAPIER of misschien voelbaar op hout?

Wilt u de jury extra verrassen door uw gedicht niet met de pen uit te voeren maar, net als op de foto, op hout met stoffeernagels?  Bij "Polleke" zijn ze te zien op de kinderuitleenkast; de naam Polleke staat er namelijk ook in brailletekens.

INLEVEREN – voor 1 mei 2022 in de brievenbus van de hoekwoning aan de Laan van het Kwekebos 375 t.a.v. Gonny Smeulders – Veltman (max. 3 gedichten per persoon). Vergeet niet naam, adres en leeftijd te vermelden. De winnaars krijgen namelijk het gewonnen boek en een verkorte versie van het juryrapport thuis bezorgd. Voor het gratis lenen van een boek kunt u 24/7 terecht bij de drie robuuste buitenkasten in de voortuin.