Inwoners van de gemeente Emmen die meer huishoudelijk afval hebben door een chronische, medische aandoening, kunnen vrijstelling krijgen. Dat betekent dat ze enkele gratis ledigingen van de grijze container (restafval) of enkele gratis zakken in de ondergrondse container kunnen gooien.

Mensen met een chronische, medische aanwijzing, kunnen onvermijdbaar medisch afval hebben, bijvoorbeeld stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Dit zorgt ervoor dat hun grijze container (restafval) sneller vol raakt, waardoor deze vaker geleegd moet worden.

Oneerlijk
Vanaf 1 januari voert de gemeente Emmen diftar in. Dat betekent dat inwoners gaan betalen per keer dat de container wordt geleegd of dat ze een zak in de ondergrondse container gooien. Wethouder René van der Weide: “Met het diftarsysteem willen we inwoners belonen voor het goed scheiden van hun afval. Maar iemand die er niets aan kan doen dat hij meer afval heeft door een medische aandoening, willen we helpen. Het zou oneerlijk zijn als ze extra gestraft worden door het nieuwe systeem.”

De vrijstelling kan worden aangevraagd via www.emmen.nl.