Wat willen de oplichters precies van je?

Zoals toegelicht worden mensen met verschillende smoezen benaderd. Uiteindelijk komt het echter allemaal op hetzelfde neer: na afloop van de bandopname krijg je de optie om het cijfer 1 in te toetsen om doorverbonden te worden met een zogenaamde politieagent of een 'medewerker' van de zogenaamde Hoge Raad der Nederlanden.

Volgens de Fraudehelpdesk krijgen mensen hier te horen dat ze hun identiteit moeten verifiëren, en daarmee ligt identiteitsfraude al snel op de loer: vermoedelijk hebben oplichters het voorzien op kopieën van paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten.

Ook zijn er meldingen bekend van nepagenten die de nietsvermoedende beller vervolgens proberen te verleiden om hun banksaldo veilig te stellen door het over te boeken naar een zogenaamde kluisrekening, een oplichtingstruc die al geruime tijd voor zeer veel financiële schade zorgt.

Deze kluisrekening bestaat namelijk niet: het is simpelweg een bankrekening van een katvanger. Het enige doel dat deze rekening dient, is om crimineel verkregen geld mee weg te kunnen sluizen.

Wat moet je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze oplichtingstruc?

Dat is gelukkig eenvoudig. Je kunt het beste de verbinding verbreken en het telefoonnummer blokkeren. Verder raden we je aan om er vooral geen aandacht aan te schenken, want dat is zonde van je tijd en energie. Wellicht is het raadzaam om mensen in je omgeving die op het digitale vlak iets minder zelfredzaam zijn even te waarschuwen, zodat ook zij weten wat ze moeten doen als ze een dergelijk telefoontje krijgen.

Wat je in ieder geval niet moet doen, is geld overmaken of informatie met betrekking tot jouw identiteit prijsgeven. Daar komt namelijk alleen maar ellende van.