Een haiku is gebaseerd op een zintuiglijke waarneming die trefzeker wordt weergegeven in eenvoudige woorden en zonder waardeoordeel. De regels samen laten zich meestal lezen als één zin. Voorbeeld: zij deelt nu haar brood / niet met hem, maar met vogels / in de nieuwe tuin. Er mag ook gekozen worden voor de méns als thema in een zgn. "senryu." Voorbeeld: als zij haar gebit / op het nachtkastje neerlegt / verandert haar lach. Een tekening bij de tekst is niet verplicht, maar heeft beslist een meerwaarde bij uw kunstwerk.
 
Iedereen, jong en oud, kan meedoen en kans maken op één van de geschonken archiefbundeltjes van het HKN, de Haiku Kring Nederland. Degenen die met naald en draad deelnemen, dingen bovendien mee naar een extra prijs: een metalen Chinese boekenlegger in de vorm van een vogelveer.
 
Inzendingen moeten voor 1 augustus binnen zijn in de brievenbus van de woning bij:

"Polleke buitenbieb", t.a.v. Gonny Smeulders-Veltman, Laan van het Kwekebos 375 // 7823 KJ EMMEN (Emmerhout).  Vergeet vooral niet:  naam, adres en leeftijd. Winnaars krijgen hun gewonnen prijs namelijk thuis bezorgd.