Op de redactie van Radar zijn meerdere nummers bekend die hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt voor deze vorm van oplichting:

  • +94322528612
  • +94353266786
  • +94353401174
  • +94322176371

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer nummers actief. 

Hoezo word ik gebeld?

Oplichters kunnen op verschillende manieren aan jouw nummer zijn gekomen. Het kan bijvoorbeeld dat het door een datalek op straat is komen te liggen, of dat het ergens online staat (bijvoorbeeld op je LinkedIn-account). Ook verhandelen criminelen dit soort gegevens onderling. 

Het is overigens ook mogelijk dat de oplichters je op goed geluk bereiken. Ze maken dan gebruik van een geautomatiseerd systeem om een hoop nummers achter elkaar te bellen, en hopen dan dat er een werkend telefoonnummer tussen zit. 

Wat kun je doen?

Het advies is dus simpel: niet terugbellen. Als je dit wel doet krijg waarschijnlijk een bandje te horen, of je hoort helemaal niets. De oplichters proberen je in ieder geval zo lang mogelijk aan de telefoon te houden, om zo de kosten op te drijven. De rekening kan oplopen tot enkele tientallen euro's, al zijn er ook gevallen bekend waarin iemand binnen enkele minuten honderden euro's kwijt was. 

Je kunt de telefoonnummers blokkeren, zodat je door die nummers niet meer gebeld kunt worden. In onderstaand artikel lees je hoe je dat doet.