Vooral de jaarwisseling is erg populair onder inbrekers

Vooral oudejaarsavond is populair onder de inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat met de jaarwisseling binnenkomt ligt ongeveer 90 procent hoger dan normaal. De afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 694 claims rond de jaarwisseling.

De verwachting is dat het aantal wooninginbraken dit jaar lager zal uitvallen

Omdat veel mensen wegens het coronavirus en de maatregelen daartegen dit jaar thuis zullen blijven rond de feestdagen, is de verwachting dat het aantal woninginbraken in 2020 relatief lager zal uitvallen, zei Weurding donderdagochtend op Radio1.

Het aantal claims voor woninginbraken daalde vorig jaar met 0,7 procent ten opzichte van 2018. Een mogelijke verklaring voor de dalende trend van inbraken in de afgelopen jaren is dat consumenten zich meer bewust zijn van het inbraakrisico en betere preventiemaatregelen nemen. Ook de politie en gemeenten hebben de laatste jaren meer ingezet op de aanpak van de inbraakproblematiek.

Het aantal inbraakclaims daalde vorig jaar in de provincie Limburg het sterkst met 13,9 procent. In Gelderland was de grootste toename: 7,5 procent. Het hoogste aantal claims (100,2 per 10.000 huishoudens) kwam uit Flevoland.